Пт, 29.03.2024, 01:11
Добро пожаловать, Гость | RSS

Отдел обслуживания дошкольников и учащихся 1-4 классов

А что у нас?
Qr-code
Полезное
Разделы
Канал YouTube
Опрос
Какова роль детской книги в современном обществе?
Всего ответов: 2004

Работа отдела

Главная » 2012 » Ноябрь » 19 » Всеукраїнський проект «Україна читає дітям» крокує по Україні та Донецькій області
13:16
Всеукраїнський проект «Україна читає дітям» крокує по Україні та Донецькій області
    книгиВсеукраїнський проект «Україна читає дітям»

    крокує  по Україні та Донецькій області

  У відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4-х класів Донецької обласної бібліотеки для дітей ім.. С.М. Кірова продовжується робота над цим проектом.

Своїм девізом бібліотекарі обрали слова Декарта: «Читання гарних книжок – це розмова з найкращими людьми минулих часів, і при тому ж розмова, коли вони повідомляють нам лише найкращі свої думки».

Адже робота в бібліотеці – це праця в імיִя майбутнього, вона потребує від бібліотекаря неспокійної вдачі та творчості, тому співробітники відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4-х класів підбирають цікавий матеріал для дітей (казки і вірші, дитячі пיִєси, оповідання); проводять захоплюючі заходи, театралізовані вистави, групові бесіди, неповторні свята. Запрошують для зустрічі з юними читачами для читання дітям поетів: Марченко  Тетяну Василівну, Пастушок Людмилу Володимирівну,       Галкіну Наталю Юрיִївну, Галину Батир, дитячих письменників Валерія Герланця, батьків наших читачів Шипілової Лізи та Германа Святослава, зустрічі з якими були присвячені Дню Визволення Донбасу, Дню Перемоги.            

 Полянін Юрій Анатолійович – викладач вищої категорії Донецького училища культури, який проводить ряд заходів сумісно зі студентами Донецького училища культури, які є активними членами клуба-лабораторії «Світ дитячих розваг». Подібні зустрічі присвячені циклу заходів «З Днем народження». Так, наприклад 31 березня було проведено літературно-музичне свято «Хлопчикам і дівчаткам» (До 130-річчя Чуковського К.І.). На зустріч були запрошені вихованці Д/З №26, Д/З№ 127. Юні читачі зустрілись з казковими героями Дідуся Корнія: Мухою Цокотухою та Тітонькою Совою, які загадували загадки, читали телеграми,  читали твори письменника, тощо. Діти із захопленням відгадували, кому ж були адресовані казкові телеграми, з якої казки втік персонаж, прослухали казку у віршах «Котаусі і Маусі».

         Михайлова Олена Володимирівна – вчитель вищої категорії            ЗОШ № 108, директор дитячого літнього оздоровачого табору ЗОШ №108, проводить літні зустрічі з вихованцями дитячих оздоровчих таборів         ЗОШ №5, ЗОШ №14, ДУВК №1, ОШ№3, ЗОШ №47, ДСФМШ№17,    гімназії № 18, які мають назву «Літній читальний зал. Під час зустрічей читаються уривки улюблених творів учнів, складаються колективні твори, казки, т.ін. На подібних зустрічах використовуються різні форми роботи: читання вголос, бібліографічний огляд, групова бесіда, під назвою «У альтанці біля фонтану», «Читаємо на бульварі». Так, наприклад 15 липня було проведено літератуне віконце «Де сонце і квіти» (До 95-річчя Познанської М.А.). На цій зустрічі діти були не простими слухачами, а приймали активну участь. Під час проведення конкурсу читців, малюки демонстрували свою майстерність у декламуванні віршів, допомагали скласти докупи розгублені рядки віршів, читали вірші, уривки з улюблених творів  відомих поетів-земляків на ігровому майданчику для батьків і дітей.

Також співробітники відділу обслуговування дошкільників та         учнів 1-4-х класів плідно співпрацюють з працівниками МНС:            Гнаткова Марина Демיִянівна – директор музею МНС, Лондаренко Олена Олександрівна – працівник відділу пропаганди ГУМНС України в Донецькій області проводять часті зустрічі як і в стінах бібліотеки, так і у себе, на яких читають дітям історії про пожежу, правила дорожнього руху. Так одна із зустрічей відбулась із співробітником Головного управління МНС України в Донецькій області Ігорем Гончаренко. Він є автором дуже цікавої книжки «Огненная сказка». Створені ним персонажі дуже яскраві і запамיִятовуються легко. Автор читав дітям казку про захоплюючі події, які відбувались у невеличкому магазині іграшок. З цієї зустрічі читачі винесли корисну інформацію, що з вогнем не можна бавитись. І гловне питання «Коли вогонь друг чи ворог?» отримало безліч варіантів-відповідей.

Вихованці Будинку Київської Юнацької творчості  м. Донецька на базі бібліотеки проводять зустрічі з її читачами. Юні дарування демонструють свої таланти у декламуванні віршів, виразному читанні художніх творів, читають власні твори нашим читачам бібліотеки.

Проводяться зустрічі спілкування діти-дітям, де обдаровані діти розповідають про свій талант, демонструють свою майстерність, розповідають про свій творчий шлях, читають улюблені книжки, власні вірші друзям, читатчам бібліотеки, однокласникам. Гаслом подібних зустрічей діти обрали слова Яна Амоса Каменського: «Вважай нещасним той день, чи той час, коли ти не засвоїв нічого нового і не додав до свого виховання».

Так Олена Бабченко, учениця ДЗОШ№ 97 з поглибленим вивченням англійської мови, дуже цікавиться  творами В.О.Волкова. У класі вона проводить читацькі години, на яких учні обговорюють прочитане, читають уголос, діляться своїми враженнями від прочитаного.

Усі заходи, проведені бібліотекарями, зорієнтовані на цінності вітчизняної рідної культури. Фонд бібліотеки – це казки, вірші, оповідання, журнали, через які дитина пізнає світ не лише розумом, а й серцем, вчиться співпереживати героям, розкриває свої  читацькі здібності, підвищує свої інтелектуальні здібності, естетичні смаки. Все це допомагає бібліотекарям відділу обслуговування ввести читачів-малюків у світ добра, щирості, чесності, працелюбності, патріотизму, любові до рідного краю, до книги, до читання.

Наприклад, під час проведення «Євро 2012» у м. Донецьку у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4-х класів відбулась зустріч  юних футболістів ДЮСШ «Олімпік» з вихованцями дитячого табору ЗОШ№ 47.  Юніор, вихованець ліцея «Лідер» №22  Храновський  Данило під час подібної зустрічі розповів про своє бажання стати футболістом, про цікаві життєві моменти відомих футболістів, читав уривки з улюблених книг «Футбол», «Робінзон Крузо». Вихованець ФК «Шахтар», учень ЗОШ №5 Зозуля Станіслав  читав уривки улюблених творів про футбол, про історію футбола, свої улюблені художні твори  ( «Сто великих футболістів», «Олімпійські ігри», «Пригоди в лісовій школі», «Мауглі». Учень ДУВК №1  Юріс Лев цікавиться історією футбола, збирає власну бібліотеку книжок, журналів про футбол, і з превеликим задоволенням розповідає своїм однокласникам про історію виникнення футбола, про те, як змінювались футбольні правила, про спотривну форму, про досягнення наших земляків-спортсменів, про світові та українські рекорди. Читає однокласникам власні твори про футбольні пригоди в школі. Для таких зустрічей бібліотекарі готують книжкові виставки «Донбас Арена», «Олімпійські ігри», «Крізь терни до зірок», роблять підбір книжок та періодичних видань.

На основі цієї плідної співпраці бібліотекарі-читачі був складений альбом «Бібліотечний проект» «Все починається з книги» у якому представлені світлини зустрічей. Під час зустрічей бібліотекарі відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4-х класів, працюючи з читачами, керуються насамперед їхніми інтересами, потребами, нахилами, враховують особливості й індивідуальний темп розвитку для якнайефективнішого духовного збагачення і розвитку творчого мислення дитини, читацьких здібностей юних читачів. Досягнення цих непростих завдань полегшує бібліотекарям відділу підтримувати у своїх стосунках з дітьми атмосферу особливої доброзичливості, щирості, поваги до книги, любові до читання.

І надалі бібліотекарі відділу будуть продовжувати роботу над Всеукраїнським проектом «Україна читає дітям».

Категория: Новости нашего отдела | Просмотров: 1333 | Добавил: Ольга | Теги: библиотека, отдел | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход

Поиск по сайту
Полезное
Счетчики
Яндекс.Метрика

Все книги, представленные на сайте, взяты из открытых электронных источников. Права на книги принадлежат их правообладателям.
В том случае, если авторы текстов или владельцы авторских прав будут возражать против их расположения в открытом доступе просим поставить нас об этом в известность.
Мы НЕМЕДЛЕННО уберем такие материалы.
С уважением, сотрудники отдела обслуживания дошкольников и учащихся 1-4 классов ГУК "Донецкая республиканская библиотека для детей им. С.М. Кирова"
E-mail: bibliotekakirov@yandex.ua Bibliotekakirov.ucoz.ua/© 2024



javascript://